Mohanji Hrvatska

Tko je Mohanji, Život s Mohanjiem, Duhovna obnova

Devi Mohan o Svjesnom plesanju

Leave a comment

Što je Svjesno plesanje?

Svjesno plesanje
je moje omiljeno dijete, jer volim plesati.

Svjesno plesanje donosi tu proslavu života, ali na vrlo jedinstven način, zato što putujemo kroz središnji meridijan i pokrivamo različite teme čakri a onda polagano idemo izvan čakri u vertikalnu dimenziju našeg bića.

Uvijek kažemo ,,Kralježnica je stubište prema nebu”. Duž kralježnice imate sedam glavnih čakri i ako samo energetski usmjerite pažnju na svaku od njih, u nekom trenutku ste u mogućnosti transcendirati, ujediniti sve to u veliki svjetlosni stup, koji vas vertikalno vodi prema gore.

Pred kraj Svjesnog plesa osjećate kao da postajete viši i neka beskrajna prisutnost je iznad vaše glave. Zatim se lagano ljuljate lijevo-desno i osjećate kao da na glavi imate energetsku krunu koja se ljulja s vama. Toliko je blažen osjećaj da satima kasnije osjećate suptilnu vibraciju svuda oko sebe.

Puno je uzdizanja, uzbuđenja, ljubavi i energije koju osjećate. Proces je vrlo jednostavan i samo mi je trebalo vremena da odaberem prave pjesme koje nose tu energiju, koje odgovaraju različitim čakrama. Na primjer, svi znaju da je korijenska čakra poput marširanja i povezivanja s vašim stopalima, drugu čakru povezujemo s bokovima i tako dalje.

Ali cilj je zapravo otvaranje kroz više čakre. Nakon što pripremimo teren od korijena prema gore, događa se ono najbitnije i na samom kraju idete onkraj činjenja, jel?. Moramo ići onkraj činjenja, onkraj tehnika i zato je ta vertikalna dimenzija ono što otvara vrata. To je ono što otvara vrata.


Što ako ne znaš plesati?

Ako ne znaš plesati, nema nikakve razlike. Neki ljudi osjećaju kao ,,Uh, ples.. To nije za mene”, međutim to nije točno.

Uopće se ne radi o plesnoj tehnici. Čak i ne gledate druge ljude, oči su vam poluzatvorene, vidite samo svoja stopala. Vaša pažnja je usmjerena na određene čakre i vrstu pokreta i osjećaja kroz koje vas vodim ja ili osoba koja vodi Svjesno plesanje.

U nekom trenutku ti se čini da, čak i ako si ranije čuo te pjesme, sad ih tek osjećaš. Recimo kod srčane čakre, osjetimo slobodu i tada osjetimo suptilnost bezuvjetne ljubavi. Ona jednostavno eksplodira, pjesme eksplodiraju i osjećaš svoje ruke kao produžetak svog srca, izvlačiš prsa van i glavu gore i imaš taj ogroman osjećaj otvaranja. Kao da nešto pukne i otvori se u prsima.

To je doista ključni dio Svjesnog plesanja. Tada se možete kretati u više čakre. Inače, ako je ovo blokirano, više čakre ne mogu u potpunosti odgovoriti.

Koliko često treba prakticirati Svjesno plesanje?

Ako bismo svjesno plesali svaki dan, mislim da bi nam to postala rutina. Preporučamo da to radite jednom mjesečno. Grupna energija puno pomaže. Osjećam da je to više do energije cijele grupe nego do pojedinca.

To zapravo nije individualna praksa. Ne bih to tako nazvala. Uvijek možemo mijenjati pjesme u skladu s najljepšim pjesmama u nekoj zemlji, ništa nije zapisano u kamenu, ali osjetljivo je pronaći pravu vibraciju pjesme ili pravi osjećaj pjesme za proces koji je povezan s pojedinom čakrom.

Ali definitivno uvijek za više čakre puštam pjesme na sanskrtu, jer na sanskrtu ne morate niti znati značenje. Sam jezik, drevni jezik sanskrta ima tu vertikalnu vibraciju. Dakle, za više čakre sve su pjesme na sanskrtu, jer prema mom iskustvu, to je ono što doista najbolje funkcionira.

Žena pleše, crnobijela foto.
Foto: David Hofmann

Leave a comment